Facebook open

Kuchnia

Dziś nie trzeba już jechać w daleką podróż, żeby skosztować pachnących tropikalnym słońcem owoców. Dostępne są w każdym większym sklepie. Warto po nie sięgać, zwłaszcza kiedy kończy się sezon na rodzime owoce. Jednym z najbardziej wartościowych jest owoc granatu.
Burak znajduje się na liście dziesięciu najzdrowszych polskich warzyw. Zalecany jest w leczeniu anemii, przeziębień, grypy, zapalenia nerwów i wątroby. Lekarze podkreślają, że buraki powinniśmy spożywać zwłaszcza w okresach spadku odporności oraz wzmożonego wysiłku fizycznego lub psychicznego.
Kasza gryczana, jęczmienna, manna, jaglana, quinoa czy kuskus... Dzięki kaszy dostarczysz organizmowi cennych składników, zyskasz dobry humor, stracisz zbędne kilogramy i zapobiegniesz wielu chorobom. Ale warto wiedzieć, jaki rodzaj wybrać, bo nie wszystkie nam służą.
Alga o wdzięcznej nazwie chlorella. Modę na ten produkt przywiał wiatr z zachodu, ponieważ to żywieniowe cudeńko zrobiło furorę wśród światowych gwiazd. Do największych fanek chlorelli należą Jennifer Aniston, Miranda Kerr czy Victoria Beckham, a w Polsce Anna Lewandowska i Agnieszka Cegielska.
Mimo niepozornego wyglądu i niezbyt imponującego smaku trufle są najbardziej luksusowym, najdroższym i najbardziej pożądanym produktem spożywczym świata, serwowanym w najwykwintniejszych restauracjach.
Ryż – biały, długoziarnisty, dziki, zapachowy, czarny albo basmati. Na słodko lub słono, zapiekany, ale i sypki. Nie sposób zliczyć jego odmian, gatunków i smaków. Idealny do dań orientalnych, znakomity jako zamiennik naszych ukochanych ziemniaków.
Doskonale wyglądają, jeszcze lepiej smakują, a do tego mają moc uzdrawiania.  Winogrona to wierni sojusznicy zdrowia i młodości.
Poranny posiłek jest najważniejszy, bo dostarcza energii na cały dzień. I zwykle o tym wiemy, ale z badań wynika, że coraz częściej nie mamy na nie czasu. Jakie rozwiązanie proponuje ekspertka?
Podczas smażenia ryb traci się wartościowe kwasy omega-3, dlatego lepiej unikać tej popularnej techniki kulinarnej. Poza tym każdy gatunek wymaga innego sposobu przyrządzania.
Spieszmy się zjadać owoce, tak szybko odchodzą, czyli owoce sezonowe na lipiec. Koniecznie trzeba uwzględnić je w codziennym jadłospisie, bo mają wyjątkowo dużo cennych dla naszego zdrowia i urody składników.
W czerwcu na kilka tygodni na bazarach i w naszych domach pojawiają się truskawki – doceniane głównie za walory smakowe. Tymczasem truskawki to też bomba mineralna i witaminowa, doskonały kosmetyk i afrodyzjak, a przy tym również pomocnik w odchudzaniu.
Są zdrowe, pełne witamin i minerałów, a do tego pyszne. Idealne jako przekąska, napój orzeźwiający czy lekki drink. Pierwsze smoothies przyrządzane były w latach 60. i nie zawierały mlecznych dodatków, z którymi dzisiaj większość z nas je kojarzy.
Wodę można nie tylko pić, ale i jeść. To ważna informacja dla każdego, komu z trudem przychodzi picie kilku szklanek wody dziennie. Każdy składnik pożywienia zawiera jakąś ilość wody, którą możemy zaliczyć do naszego wodnego bilansu.
Sezon pomidorowy w pełni! Warto więc korzystać i jeść je garściami, zwłaszcza, że chronią nas przed nowotworami, chorobami serca i skóry. Są dobre dla osób odchudzających się, ze skłonnościami do depresji, kobiet w ciąży oraz mężczyzn, bowiem chronią ich przed rakiem prostaty.
Mogą być nie tylko niskokaloryczną przekąską, ale i kopalnią cennych witamin. 93 proc. ich składu to woda, ale pozostałych 7 proc. to składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Zielony szczypiorek, chrupiąca rzodkiewka i listek œświeżej sałaty na kanapce to pierwsze oznaki wiosny w kuchni. Nie tylko nastrajają optymistycznie, ale właœściwie spożywane i przechowywane są korzystne dla zdrowia i urody.
Nie wiedzieć czemu, szparagi w naszym kraju uznawane są za niemal królewskie warzywo. To powód, dla którego wiele osób traktuje je nieufnie i nie wprowadza do swojego menu. Niesłusznie!
Ten, kto potrafi docenić rozkosze podniebienia jest również smakoszem w miłości. A z kuchni do sypialni jest całkiem blisko.
W starożytności drzewo oliwne było symbolem dobrobytu i pokoju, a sama oliwa służyła przede wszystkim do namaszczania i sztuk magicznych. I choć czasy się zmieniają, to moda na oliwę z oliwek trwa w najlepsze.
Argentyńczyk w polskiej kuchni, czyli jak połączyć dwa kontynenty, Martin Gimenez Castro Argentyńczyk, zwycięzca pierwszej polskiej edycji Top Chef, szef kuchni w restauracji Salto w Warszawie.

polecane hotele GORACHpolecane hotele CENTRUMpolecane hotele MORZEpolecane hotele JEZIORA

Nasze magazyny i albumy

polecane KLINIKI DAY SPA

Zapisz się do newslettera

Perfect SPA Awards

Phytomer 300x300nova group 2020BANER EDEN Thalgo hotele

 

Pobierz E-Book

 okl e book SPA Rodzinne

okladka e book UZDROWISKAe-book Restauracje okladka Semana SPAeden pl

 

polecane hotele spa poziome wszystkie SPA EDEN

Polska na zdrowie PL0

Cytat tygodnia

shutterstock 30510868