Facebook open

Enoturystyka w Europie.

We wrześniu nastaje radosny, bachusowy czas festiwali i winnych świąt, który trwa aż do świętego Marcina, czyli do 11 listopada. To najlepszy moment na enoturystykę, wyruszenie na winne szlaki Europy oraz rozkoszowanie się dobroczynnym wpływem winoterapii.

Tekst: Katarzyna Sołtyk

WINO – BOSKI NAPÓJ

Dusza wina rodzi się ze słońca, ziemi, deszczu i wiatru. Każde drgnienie natury wyciska piętno na bukiecie, barwie i woni trunku. Winiarze twierdzą, że czasem wystarczy wywieźć butelkę z regionu jego pochodzenia, żeby wino straciło duszę. „Wino nie tylko się pija, wino się wącha, obserwuje, podziwia, smakuje, sączy, delektuje. O winie się rozmawia” – mawiał król Edward VII. Temu właśnie służą kluby miłośników wina oraz enoturystyka, czyli podróże do regionów słynących z jego produkcji, podczas których odwiedza się najsłynniejsze winnice, piwnice, winoteki i muzea oraz uczestniczy w degustacjach i winnych festynach.

ENOTURYSTA, CZYLI PODRÓŻE Z LAMPKĄ WINA

Hiszpańskie bodegi to miejsca z długą tradycją i wyjątkowym klimatem
Enoturystyka to połączenie zamiłowania do podróży, dobrego jedzenia i jeszcze lepszego wina. To możliwość spróbowania wina w miejscu jego powstawania i dojrzewania, dogłębnego poznania tajemnic jego produkcji, a także spotkania osób, które je stworzyły. Winne podróże w ostatnich latach stały się jednym z najprężniej rozwijających się sektorów turystycznych. W regionach słynących z winnic i znanych wytwórni tworzone są szlaki winne. Z myślą o enoturystach powstało nawet ubezpieczenie Elvia Degustator, czyli ubezpieczenie turystyczne rozszerzone m.in. o ubezpieczenie bagażu podróżnego, gdzie ochroną objęte są zakupione w trakcie wyjazdu i przewożone do kraju wina. Ubezpieczenie obowiązuje w Europie.
Od początku września do połowy listopada Europa pławi się w winie. Ponad dwa miesiące trwa nieustająca adoracja, degustacja i konsumpcja boskiego napoju. Imprezy zaczynają się od barwnych pochodów i korowodów, podczas których lokalny Bachus uroczyście ogłasza początek winobraniowego święta. Za dnia w winnicach wre wzmożona praca, w weekendy i nocami trwa zabawa. Młode wino leje się strumieniami: burčak na Morawach, federweisser w niemieckim Palatynacie, heuriger w Wiedniu. W bramach i zatłoczonych szynkach, z plastikowych kanistrów, drewnianych beczek, metalowych baniaków i szklanych butelek.

Przy piciu wina
nie bądź zbyt odważny,
albowiem ono zgubiło wielu
Stary Testament,
Mądrość Syracha 31,25

WINOBRANIE, CZYLI ŚWIĘTO WINA

Haro Wine Festival, jedno z największych winnych świąt w Hiszpanii
Na czeskich Morawach winobranie zaczynają Znojemské Vinobraní (12–13.09), a kończy święto Svatomartinský (10.11). Między degustacjami jest czas na zwiedzanie zamków, w których jedną z głównych atrakcji są piwnice z bogatymi kolekcjami wina. Najsłynniejsza z nich, prezentująca 100 najlepszych win czeskich, mieści się w Narodowym Centrum Wina w Valticach, leżących na terenie wpisanego na listę UNESCO zespołu krajobrazowego Lednice-Valtice.
Winobranie to dla winiarzy pracowity, ale i radosny czas.

Na słowackim Małokarpackim Szlaku Wina największym zainteresowaniem cieszą się Dni Otwartych Piwnic odbywające się w listopadzie, na zakończenie sezonu. Polacy chętniej udają się jednak nieco dalej na południe, na Węgry. W końcu – jak uczy doświadczenie – po kilku lampkach młodego wina znad Balatonu czy „byczej krwi” z Egeru zanikają nawet bariery językowe. Węgierskie winobranie ma jedną ogromną zaletę – jest najdłuższe. Zaczyna się już na początku sierpnia nad Balatonem w Balatonfüred, by przenieść się we wrześniu do Badacsony, a następnie w połowie września (w tym roku 10-14.09) do Budapesztu, gdzie odbywa się Międzynarodowy Festiwal Wina i Szampana – największe spotkanie przedstawicieli branży winiarskiej. Święto uatrakcyjniają liczne imprezy kulturalne, koncerty, degustacje, a wieńczy parada winiarzy przechodząca przez Most Łańcuchowy na Wzgórze Zamkowe. W Hajdúszoboszló (12–14.09) biopotrawy popija się ekologicznym trunkiem, a w Pécsu (26–28.09) sławi się jego walory podczas Europejskiego Festiwalu Pieśni o Winie. Ukoronowaniem bogatego sezonu jest degustacja słodkiego tokaju – „króla wśród win i wina królów” – podczas Festiwalu Win w Tokaju (3-5.10) – najsłynniejszym węgierskim regionie winnym, wpisanym na listę UNESCO.

Tradycyjne barki na rzece Douro w Porto. Spławiano nimi beczki z winem z plantacji.

 ENOTURYSTYKA – ZAPROSZENIE OD STINGA


Winobraniowych imprez nie brakuje też na Niemieckim Szlaku Wina (m.in. w dolinie Moselli w Bernkastel-Kues), czy w okolicach Wiednia – na Szlaku Winnym Dolnej Austrii. Festiwalom odbywającym się w każdy weekend w kilkunastu miejscowościach równocześnie, towarzyszą prezentacje producentów, kiermasze ludowe, wystawy, koncerty i biesiady. Dla enoturystów przygotowano kartę „Niederosterreich-Card”, dzięki której mogą korzystać ze specjalnych zniżek i promocji, a w winotekach zbierać punkty i zamieniać je na darmowe butelki wina.
Najciekawsze są podróże, podczas których można łączyć enoturystykę ze zwiedzaniem „zwykłych” atrakcji turystycznych: zamków, pałaców, klimatycznych miasteczek. Z tego słyną francuska Alzacja, niemieckie doliny Renu i Moselli, czeskie Morawy czy malownicze wzgórza włoskiej Toskanii. Turyści coraz częściej mogą też uczestniczyć w zbiorach.
stingIl Palagio Sting - Winnica Stinga

W 2014 roku  po raz pierwszy swój dom z winnicą otworzyli  dla turystów piosenkarz Sting z żoną Trudie Styler. Posiadłość Il Palagio, która znajduje się w Toskanii, 45 minut od Florencji, nabyli ponad 20 lat temu. W tutejszej organicznej farmie tradycja uprawy drzew oliwnych i winorośli sięga połowy XVI wieku. W październiku turyści będą mieli okazję wziąć udział w winobraniu, a w listopadzie w zbiorach oliwek (dokładne daty nie są znane, gdyż są zależne od dojrzewania owoców). Jednodniowy pakiet turystyczny kosztuje 262 euro i obejmuje piknik powitalny, 4-godzinną pracę przy zbiorach, degustację wina i oliwy oraz upominkową paczkę pełną produktów pochodzących z farmy (www.palagioproducts.com/harvest/).

Można też zatrzymać się na dłużej w jednym z okolicznych pensjonatów i uczestniczyć w dodatkowych atrakcjach typu: warsztaty kulinarne, przejażdżki konne, zwiedzanie Florencji czy wypady na toskańskie wyprzedaże Gucciego, Prady i innych luksusowych marek. Rezerwacje: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Pagórkowaty krajobraz Toskanii.

ENOTURYSTYKA – WINA I WINNE SZLAKI EUROPY

Wzmożony ruch miłośników wina odbywa się głównie podczas winobrania, ale na szlaki winne można wyruszać przez okrągły rok. Samodzielnie lub w zorganizowanej grupie. W internecie i lokalnych punktach informacji turystycznej znajdziemy mnóstwo wskazówek dotyczących regionów słynących z produkcji wina i ich – nie tylko winnych – atrakcji.
Ze względu na specyfikę wyjazdów są to przeważnie krótkie, kilkudniowe wycieczki, głównie przedłużone weekendy. Polacy najchętniej wyjeżdżają najbliżej: na Węgry, Słowację, na południowe Morawy i do Austrii. Ale w dobie szybkiego transportu i tanich połączeń lotniczych przybywa też chętnych na dalsze eskapady. Wśród krajów śródziemnomorskich królują Włochy (zwłaszcza Toskania), Szampania, Burgundia, Alzacja i Bordeaux we Francji, niezliczone regiony winne Hiszpanii ze słynną Rioją na czele oraz Portugalia – zwłaszcza Porto i Madera. Najbardziej zapaleni (i najzamożniejsi) koneserzy poznają też wina Nowego Świata, wybierając Nową Zelandię, Kalifornię, Chile, Argentynę czy Afrykę Południową. Od niedawna nie trzeba się w ogóle ruszać z Polski, żeby uczestniczyć w winobraniu. W kraju również są szlaki winne oraz szacuje się, że jest ponad 400 winnic.

Wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw
Plutarch

Essere SPA w Castello di Casole we Włoszech.

WINOTERAPIA – ROZKOSZ DLA CIAŁA  I DUCHA


Za swoistą odmianę enoturystyki, albo jej najlepsze uzupełnienie, uznaje się podróże do winnych SPA połączone z winoterapią. Podstawowa zasada naturalnej kosmetyki brzmi przecież: „to, co kładziesz na ciało, ma być tak samo zdrowe i naturalne jak to, co przyjmujesz do środka”. Dlaczego więc maksyma ta nie miałaby odnosić się do wina? W końcu dobroczynne właściwości trunku odkryto przed tysiącami lat, a dzisiaj panuje moda na powrót do prastarych tradycji. Z roku na rok przybywa gabinetów i ośrodków oferujących winoterapię, choćby winne kąpiele, jako uzupełnienie szerokiej gamy zabiegów. Zgorszonych smakoszy boskiego trunku uspokajamy, że nie chodzi o wannę wypełnioną po brzegi winem, a jedynie o jedną butelkę dolaną do ciepłej kąpieli.
Winoterapia w Jugendstilhotel Bellevue nad niemiecką Mosellą.Tymczasem prawdziwa winoterapia to coś znacznie głębszego, niemal filozofia życia oparta na przekonaniu o wiecznej młodości, którą osiągniemy dzięki odpowiednim zabiegom. To połączenie energii natury z najnowocześniejszymi osiągnięciami kosmetologii. W winnych SPA, oprócz wykorzystywania darów natury (m.in. kąpiele w winie, maski i okłady z miąższu i drożdży winnych, nawilżanie sokiem ze świeżych winogron, pielęgnacja oliwą z pestek oraz peeling nasionami winogron), używa się też kosmetyków powstałych na bazie winorośli, choćby takich jak francuskie Caudalie (uzyskane z winnic okolic Bordeaux), włoskie ISHI (kremy i olejki z toskańskich winogron), amerykańskie Le Vin (z pestek winorośli ze szczepu chardonnay) czy TheraVINE (z południowoafrykańskich liści winorośli, pestek i samego wina). A wszystko z kieliszkiem czerwonego wina w dłoni.
Hotel Marquese de Riscal w regionie La Rioja.

Pierwsze winne SPA powstało w 1999 roku we francuskim hotelu Les Sources de Caudalie w rejonie Bordeaux. Słynne kąpiele w beczkach łączą tu winoterapię z leczniczym wpływem wód termalnych z okolicy. Tę samą linię kosmetyków wykorzystuje włoski Relais San Maurizio mieszczący się w dawnym klasztorze na północy kraju. Do grona najlepszych na świecie winnych SPA należą też: hiszpański Marqués de Riscal słynący z nagradzanego SPA i niezwykłej architektury oraz ekskluzywny austriacki kompleks Wine & Spa Resort Loisium Hotel, z hotelem, SPA, winoteką i niezwykłym muzeum, w którym każdy odwiedzający niemal na własnej skórze poznaje proces powstawania wina. System korytarzy i multimedialne prezentacje pomyślane są tak, aby goście poczuli się niczym winne grona przechodzące przez kolejne etapy produkcji. Po takiej nierzeczywistej podróży każdy chętnie wraca na powierzchnię do bardziej konwencjonalnych spotkań z winem – w winnicy, beczce, kieliszku lub… wannie.

_________________________________________________________________________________________________________________-

Najlepsze winne SPA

Le Sources de Caudalie
Pierwsze winne SPA otwarte w 1999 roku.
Bordeaux, Francja
www.sources-caudalie.com

Hotel Marqués de Riscal w Elciego
Najlepszy Hotel SPA w latach 2007-2009.
La Rioja, Hiszpania
www.hotel-marquesderiscal.com

Jugendstilhotel Bellevue
Najpiękniejszy hotel art déco w Niemczech
Dolina Moselli, Niemcy
www.bellevue-hotel.de

Essere SPA w Castello di Casole
Znalazł się na liście 10 najlepszych hoteli SPA
w Europie (Conde Nast Traveller).
Toskania, Włochy
www.castellodicasole.com

Yeatman Hotel
Najlepszy Hotel SPA w Europie w 2013 roku.
Porto, Portugalia
www.the-yeatman-hotel.com

Pokój w Yeatman Hotel w Porto.

__________________________________________________________________

Wino w architekturze, kuchni i SPA

Najmniejszy region Hiszpanii La Rioja słynie z najlepszego hiszpańskiego wina. Prawdziwą perłą regionu jest Hotel Marqués de Riscal w Elciego łączący najlepsze tradycje winiarskie z awangardowym wystrojem i luksusem. Zaprojektowany przez światowej sławy architekta Franka O. Gehry, autora m.in. Muzeum Guggenheima w Bilbao, zwraca uwagę niezwykłą bryłą. Spektakularny, powyginany dach wykonany z tytanu i stali nawiązuje kolorystyką do odcieni winnicy: różu, czerwieni, fioletu i złota, kontrastując z zabytkowymi piwnicami.
Na obszarze blisko 100 tys. m2 znajdują się winnice, piwnice, kilka restauracji, winne SPA, winiarnia i oczywiście sklep z winami. W pobliskim Briones można odwiedzić zaś największe w Europie muzeum wina.
Balia do winnych kąpieli.Najpopularniejsze zabiegi w Vinotherapie SPA Caudalie Marqués de Riscal to kąpiele z ekstraktem z czerwonego wina, Cabernet Scrub peeling z użyciem winnego moszczu, zabieg na ciało z winem i miodem, masaż pulpą ze świeżych winogron, zabiegi na twarz wykorzystujące wino, olej z pestek winogron, moszcz winny oraz rytuały i kuracje kosmetykami Caudalie.


Degustacja wina.Uzupełnieniem winnej przygody są przysmaki lokalnej kuchni oraz wyborne wina czekające na gości w restauracji Marqués de Riscal zarządzanej przez szefa kuchni Francisa Paniego, zdobywcę gwiazdek Michelina i laureata hiszpańskiej narodowej nagrody w dziedzinie gastronomii Premio Nacional de Gastronomia.

______________________________________________________________________________________________________________________________

CZYTAJ TEŻ:

WINOGRONA DLA ZDROWIA I URODY

LA RIOJA – W OBJĘCIACH GÓR, SŁOŃCA I WINA

KREM JAK WINO

 

baner CACI

Nowy, interaktywny EDEN

polecane hotele GORACH

polecane hotele CENTRUM

polecane hotele MORZE

polecane hotele JEZIORA

polecane KLINIKI DAY SPA

RANKINGI SPA

Phytomer 300x300

Nasze magazyny i albumy

Zapisz się do newslettera

Perfect SPA Awards

Phytomer 300x300

 

Pobierz E-Book

 okl e book SPA Rodzinne

okladka e book UZDROWISKAe-book Restauracje okladka Semana SPAeden pl

 

polecane hotele spa poziome wszystkie SPA EDEN

Polska na zdrowie PL0

Cytat tygodnia

cytat, Konfucjusz